Betonirakenteiden purkaminen tehokkaasti

Onko mielessäsi vanhan betonista rakennetun luiskan tai pation purkaminen? Jos betoni on täynnä syviä halkeamia, se on liikkunut tai siitä irtoaa suuria palasia, on luultavasti parasta pyrkiä siitä eroon. Betonirakenteen purkaminen saattaa tuntua turhauttavalta ja kalliilta työltä, mutta riippuen luiskan koosta ja paksuudesta saatat kyetä hoitamaan tehtävän yksinkin. Ammattilaisen tekemänä betoniliuskan purkamisen kustannukset vaihtelevat suuresti riippuen siitä, onko betonirakenne vahvistettu vai ei. Jos se ei ole vahvistettu hinta saattaa jäädä puoleen siitä, mitä vahvistetun betonin purkaminen kustantaa. Voit säästää kuitenkin joka tapauksessa satoja euroja purkamalla liuskan itse tässä artikkelissa annettujen ohjeiden avulla.

Kannattaako purkamiseen lähteä itse

Ennen kuin päätät lähteä purkamaan betonia omatoimisesti, sinun täytyy miettiä muutamia kohtia. Ensinnäkin betonin paksuus. Jos betoniluiskan paksuus on alle 10 cm, voit lähteä purkamaan sitä näiden ohjeiden avulla. Yli 10 cm paksujen rakenteiden purkamiseen tarvitaan erikoistyökaluja ja hieman kokemusta. Oleellista on myös se, onko betoni vahvistettua. Vaikka jotkut vahvisteet ovat käsiteltävissä leikkuupihdeillä, rautalankaverkkoa paksummat rakenteet vaativat sähkösahaa. Voit tarkastaa betonin rakenteen rikkomalla palan nurkasta tai levittämällä olemassa olevaa halkeamaa. Jos betonin sisällä on harjateräksestä tehty raudoitus, kannattaa harkita asiantuntijan apua.

Työkalujen lisäksi sinun kannattaa pyytää muutama kaveri auttamaan sinua purkamisessa. Vaikka pystytkin periaatteessa toteuttamaan tämän projektin yksin, muutama pari apukäsiä nopeuttaa hommia raskaan nostelun parissa. Työkaluina tarvitset ainakin lapion, 5-10 kg lekavasaran, rautakangen, leikkuupihdit, hakun ja kottikärryt. Lisäksi tarvitset muovipressuja, suojalasit, hanskat, teräskärkiset saappaat, kuulosuojaimet ja hengityssuojan pölyltä. Ennen kuin aloitat, sinun täytyy myös suunnitella betonijätteiden hävittäminen. Tähän kannattaa kysyä vinkkiä paikallisilta jätteenkäsittelijöiltä. Betonin voi myös pystyä kierrättämään tai käyttämään uudelleen muissa projekteissa.

Purkamisen aloittaminen

Paras tapa nopeuttaa betonin purkamista on luoda tyhjä tila luiskan alle siihen kohtaan, jossa työskentelet. Jos et tee näin, luiskan alla oleva multa tai hiekka absorboi lekan iskut, jolloin betonin murtaminen on hankalampaa. Voit luoda tyhjän tilan kaivamalla luiskan alta. Kun olet saanut alkuun muutamia halkeamia, voit käyttää rautakankea nostaaksesi pienempi luiskan osia ylemmäs ja luoda näin tyhjää tilaa alle. Aloita kaivamalla lapiolla 10—15 cm taakse päin luiskan reunasta ja noin 5 cm syvälle. Kun saat aikaan halkeamia luiskaan, voit käyttää rautakankea apunasi nostaaksesi palasia ilmaan sen sijaan, että kaivat niiden alle. Työnnä rautakangen pää luiskan palasen alle ja pyydä yhtä henkilöä kampeamaan rautakangella betonin palaa hieman ylöspäin samalla, kun toinen henkilö käyttää lekaa. Käytä rautakangen tukena lekaharkkoa tai kiveä luodaksesi tarvittaessa enemmän vipuvoimaa.

Kun pääset vauhtiin

Kun olet luonut luiskan reunojen alle tyhjää tilaa, voit alkaa rikkomaan betoniluiskaa. Ennen kuin aloitat, levitä luiskan päälle muovisuoja estääksesi betonin lentelemisen ympäriinsä. Jos olet lähellä rakennuksia, kannattaa harkita myös lähimpien ikkunoiden suojaamista. Laita suojalasit päähäsi, hanskat käteesi, teräskärkiset saappaat jalkaasi ja suojaa kuulosi.

Kun pääset vauhtiin

Kun olet valmis, tähtää ensimmäiset lekan iskut 15 cm sisään luiskan reunasta. Jos luiska ei lohkea välittömästi, älä iske samaan kohtaan toista kertaa. Siirry muutama sentti toiseen suuntaa ja iske uudelleen. Nosta lekaa pitämällä toista kättä lähellä sen päätä ja toista varren juuressa. Nosta leka niin korkealle kuin mahdollista, mutta ei pääsi yläpuolelle. Tähtää ja anna lekan pudota liu’uttaen samalla ylempää kättäsi varren juureen toisen käden luo. Älä heilauta lekaa, vaan anna sen painon ja painovoiman tehdä työ puolestasi. Heilautukset voivat aiheuttaa vammoja.