Erilaiset lattiamateriaalit – kokopuulattia ja parketti

Lattiamateriaaleista puu on kaikkein perinteisin lattiapinnoite, jonka voi tehdä lankuista tai laudoista. Puulattian voi jättää kokonaan käsittelemättä tai sen voi pintakäsitellä monin eri tavoin, kuten maalaamalla, lakkaamalla, petsaamalla, vahaamalla tai öljyämällä. Jos puulattia jätetään sellaisekseen, sitä ei käsitellä muuten kuin pesemällä säännöllisesti juuriharjalla, mikä saa aikaan puupinnan patinoitumisen harmaaksi.

Puulattian väri patinoituu ja muuttaa väriään ajan myötä ilman ja valon vaikutuksesta. Jos värin muuttumisesta haluaa tasaista, kannattaa lattialla olevien huonekalujen paikkoja vaihdella säännöllisesti. Lattian väriä voi muuttaa myös tietoisesti lakkaamalla, öljyämällä tai pintakäsittelemällä sitä muulla keinoin.

Kovapuulattia on materiaalina pintakerrokseltaan kovaa ja ohutta, minkä ansiosta sen voi asentaa lähes yhtä helposti kuin laminaatin vanhan lattian päälle. Kovapuulattian pintakerros on kovaa puuta, mutta sen keskimmäinen kerron on yleensä valmistettu lattiapinnan kestävyyttä lisäävästä puukuitulevystä. Puulattian hinta riippuu pintakerroksessa käytetystä puusta ja sen määrästä. Yleensä hinta on hieman alle tai samaa tasoa kuin parkettiverhoilulla.

Ylellisyyttä parketilla

Parkettilattia asunnossa nostaa yleensä aina asunnon arvoa, oli kyseessä sitten vuokra- tai myyntitilanne. Parkettilattia on suomalaisten suosikkilattiaverhoilu, ja sen asentamisen suunnitteluvaiheessa täytyy aina muistaa valita suomalaisiin olosuhteisiin tehty materiaali. Parkettilattiamateriaaleja on useita eri tyyppejä, joten kannattaa aina pyytää ammattilaisilta ja asiantuntijoita neuvoja siitä, millainen parketti oman perheen elämään parhaiten soveltuu.

Jos perheessä on pieniä lapsia tai lemmikkejä, ei parkettilattia välttämättä ole helppohoitoisin tai paras vaihtoehto esimerkiksi laminaattilattiaan verrattuna, joka on materiaalina parkettia kestävämpi. Parkettilattia täytyy hioa ja lakata noin kymmenen vuoden välein, mikäli lattia on hoidettu hyvin. Parkettilattiaa ei tule pestä siivotessa voimakkailla pesuaineilla, sillä lattian lakkauksen pintajännityksen säilyttäminen on tärkeää, ettei parketti päästä vettä sisälle saumoistaan.

Parketin ominaisuudet

Koska parkettilattia on puuta, se elää ja hengittää ajan saatossa. Parketin rakenteen pohjakerros on yleensä vaneria, jonka päällä on kuusesta oleva keskiosa ja päällimmäisenä parketissa on kovapuinen pintakerros. Materiaalikerrosten vuoksi parketti elää vähemmän kuin lautalattia, vaikka ilmankosteus ja lämpötilavaihtelut vaikuttavat siihenkin.

Laminaattiin verrattuna parketti on materiaalina hiljaisempi ja lämpimämpi. Kovuudeltaan parketti ei ole esimerkiksi laminaattilattian veroinen. Sen kulutuskestävyys riippuu parketin pintapuulajin kovuudesta, jota kuvataan niin kutsutulla Brinell-arvolla, jonka korkeampi arvo kuvaa suurempaa kovuutta. Parketin Brinell-arvo on korkeintaan 2,5–3, kun esimerkiksi kovapuulattialla se voi olla jopa 5. Parkettilattian voi pintakäsitellä esimerkiksi vahaamalla sen öljyllä tai lakkaamalla. Vahaamisen voi suorittaa luonnonöljyllä tai uv-öljyllä, joka kovetetaan pintaan uv-valolla. Öljykäsitelty parketti kestää kulutusta paremmin kuin esimerkiksi kiilto- tai mattalakalla lakattu pinta, joten ne sopivat paremmin perheisiin, joissa on lapsia ja lemmikkieläimiä.

Parkettiverhoilujen laatua mitataan ISO 9001 -sertifikaatilla, jonka lisäksi myös parketin valmistustavan ympäristöystävällisyyden varmistamiseksi on oma ISO 14001 -sertifikaatti. Näiden lisäksi eri vaihtoehtojen ekologisuuden selvittämiseksi on mahdollista ottaa selvää parketin puun valmistusmaasta sekä materiaalin tuotantotapojen eettisyydestä. Mikäli materiaali on FSC-standardin mukaista, on sen valmistukseen käytetty puu hankittu vastuullisesti hoidetusta metsästä. Ekologisuuden kannalta vähiten luonnonvaroja kuluttava materiaalivaihtoehto on sellainen, jossa kovapuuta käytetään vain kulutuskerroksessa ja muutoin mahdollisimman vähän.

Parketin rakenne perustuu sen sauvaisuuteen. Sauvaisuus ilmoittaa parketin pintakerroksen rinnakkaisten palasten määrän. Jos parketti on yksisauvaista, se on sahattu vain yhdestä ainoasta laudasta. Sen sijaan kolmisauvaisessa parketissa yksi elementti koostuu monesta kolmeen riviin ladotusta palasta. Parketin valinnassa kolmisauvainen parketti on yleensä edullisin vaihtoehto, joka sopii eloisampaan sisustukseen. Kaksisauvainen ja varsinkin yksisauvainen parketti on ylellisemmän ja yhtenäisemmän näköinen kokonaisuus lattiana.