Erilaiset lattiamateriaalit – laminaatti, vinyyli, korkki ja laatta

Laminaattilattiassa kuviointi on kuvina laminaatin kovan hartsipinnan alla, jonka ansiosta laminaatissa voi olla monenlaisia erilaisia pintakuvioita, jotka voivat muistuttaa esimerkiksi puulattiaa tai kaakelipintaa. Erikoispitkällä laminaatilla saadaan erehdyttävästi parkettipintaa muistuttava lopputulos. Iskunkestävyydeltään laminaatti on puuta ja varsinkin parkettia kovempi, joten se kestää kovempaa käyttöä. Nykyiset laminaatit ovat laadukasta ja hyvin viimeisteltyä materiaalia. Laminaatin melko huoleton ja helppokäyttöinen pintamateriaali, jota ei tarvitse hioa, lakata tai vahata, vaan pelkästään puhdistaa imuroimalla ja luuttuamalla nihkeällä liinalla.

Kova laminaatti sopii hyvin talouksiin, joissa on lemmikkejä. Laminaattipinta ei myöskään tahraannu kovin helposti, mutta se toisaalta ei kestä kosteutta yhtä hyvin kuin muut lattiamateriaalit. Laminaatin saumat pullistuvat helposti, jos niihin pääsee vettä. Laminaatti on puu- tai vinyylilattiaa kylmempi, minkä vuoksi se sopii hyvin lattialämmityksellä oleviin talouksiin. Laminaatti voi olla liukas, mutta tarjolla on myös karkeapintaisimpia vaihtoehtoja.

Laminaatteja valmistetaan erilaisissa kulutusluokissa sen mukaan, millaiseen tilaan laminaatti on suunniteltu. Julkisiin tiloihin suunnitellut laminaatit kestävät yleensä kovaa kulutusta, mutta lattiasta tulee kovuuden kasvamisen myötä myös äänekkäämpi. Laminaatti on helppo asentaa, koska se on niin sanottu uiva lattia, jota ei kiinnitetä mitenkään. Laminaattien saumoissa ei myöskään käytetä liimaa. Hinnaltaan laminaatti on enimmillään suunnilleen edullisimman parketin luokkaa.

Vinyylilattiat

Vinyylilattia on nykyaikaisella tekniikalla valmistettu versio aiemmista muovimattolattioista. Vinyylilattioita on saatavilla myös joustovinyyli- ja korkkivinyylimateriaaleista valmistettuina. Vinyyli on edullinen lattiavaihtoehto, ja siihen on saatavilla lukuisia erilaisia värejä ja kuvioita, joilla voi toteuttaa rohkeita ja hauskoja ratkaisuja.

Vinyyli kestää melko hyvin kosteutta ja sopii mainiosti kuiviin tiloihin. Vinyyli ei tahraudu kovin helposti, mutta huonekalut voivat jättää sen pintaan painaumia. Pehmeä vinyylilattia on myös hiljaisempi ja se tuntuu lämpimämmältä, minkä ansiosta se soveltuu hyvin muun muassa kerrostaloasuntoihin. Materiaalina se ei myöskään ole kovin liukas ja soveltuu hyvin lapsi- ja lemmikkitalouksiin.

Vinyylilattian asentaminen on helppoa ja melko nopeaa. Jos vinyyli asennetaan vanhan muovilattian päälle, asennuksen voi tehdä kohtalaisen helposti myös itse, jos asennukseen ei tarvita liimaa. Liimaa vaativaan asennukseen kannattaa hommata ammattilaisasentaja.

Hiljainen korkkilattia

Korkkilattia valmistetaan uusiutuvasta materiaalista, joten se on puulattian lailla ympäristöystävällinen vaihtoehto lattiaverhoiluksi. Suomessa korkkilattia ei ole saavuttanut yhtä suurta suosiota kuin parkettilattia, vaikka se ei ole esimerkiksi hinnaltaan merkittävän kallis. Korkkilattia soveltuu esimerkiksi työhuoneisiin tai kotiteatteriin, koska se on materiaalina antistaattinen ja sillä on hyvät akustiset ominaisuudet. Pehmeä korkkilattia tuntuu lämpimältä ja se on hiljainen. Korkkilattioita on saatavilla erilaisilla väri- ja kuosivaihtoehdoilla.

Korkki on helppohoitoinen materiaali, ja lattia voidaan pintakäsitellä esimerkiksi vahaamalla, lakkaamalla, öljyämällä, värjäämällä tai pinnoitteella. Korkkilattia ei kestä hyvin kosteutta ja se soveltuu ainoastaan kuiviin tiloihin. Asentamisen voi tehdä itse, jos käytössä on yksityiskohtaiset ohjeet, ettei pinta vaurioidu asentaessa.

Laattalattia

Laattalattia on hyvin kestävä ja helppohoitoinen materiaali, ja se sopii periaatteessa kaikkiin huoneisiin. Yleensä laattalattioita käytetään kuitenkin kosteissa ja runsaasti puhdistamista vaativissa tiloissa, kuten kylpyhuoneessa, keittiössä, eteisessä ja takkahuoneessa. Laattojen pintakuviointeja ja värejä on tarjolla paljon. Laattoja on tarjolla hyvin eri kokoisina ja erilaisista materiaaleista valmistettuna. Keraamiset laatat ovat yleensä edullisempia ja luonnonkiviset voivat kivuta neliöhinnaltaan niihin nähden kaksinkertaiseksi. Laattalattia on pinnaltaan kylmä ja kova. Laattalattialle tippuvat esineet voivat särkyä helposti, koska laatta ei anna periksi. Vastaavasti myös terävät esineet voivat rikkoa laattapinnan. Laattalattia ei ole liukas ja se kestää hyvin kulutusta, joten se sopii hyvin lapsi- ja eläintalouksien tarpeisiin.