Ideioita kylpyhuoneen suunnitteluun

Kylpyhuone ja wc ovat tärkeitä osia meidän jokaisen kotiamme. Aloitamme aamumme menemällä sinne ja sieltä siirrymme sänkyihimme päivien päätteeksi. Uuden kylpyhuoneen suunnitteluun ja toteutukseen on näin ollen tärkeää käyttää aikaa ja ammattilaisten apua. Näin on mahdollista saada aikaan toimiva, turvallinen ja tyylikäs lopputulos. Hyvin suunniteltu ja toteutettu, viihtyisä ja toimiva kylpyhuone nostaa myös asunnon arvoa enemmän kuin kylpyhuoneen remontti maksaa.

Suunnittelun aloitus

Kylpyhuoneen suunnittelu on hyvä aloittaa piirtämällä käytössä olevasta tilasta pohjakuva esimerkiksi paperille. Piirrokseen olisi tärkeää merkitä ikkunat,ovet,vesijohdot ja viemäreiden sijainnit. Wc:n ja suihkun paikat määräytyvät tavanomaisesti putkituksen mukaan, mutta kaapistoja sen sijaan voi asetella vapaammin. Erilaisista lähteistä, kuten alan lehdistä ja verkkojulkaisuista vaihtoehtoisia kylpyhuoneiden kuvia tutkimalla on hyvä pohtia, mikä niissä viehättää. Niistä voi saada paljon inspiraatiota ja apua esimerkiksi seinän ja lattian värityksiin, valaistuksen suunnitteluun, kaapistojen materiaaleihin ja suihkukaapin muodon valintaan. Kylpyhuoneen käyttötarkoituksia tulee myös miettiä tarkkaan suunnitteluvaiheessa. Käyttäjien lukumäärä, säilytystilojen tarve, helppo siivottavuus ja käytössä oleva budjetti ovat tärkeitä asioita kylpyhuoneen suunnittelussa. Suunnittelu on sitä tärkeämpää, mitä pienempi kylpyhuone on. Oikeilla kalusteilla pienestäkin tilasta saa kuitenkin toimivan. Esimerkiksi amme on useasti mahdollinen hankinta pienempäänkin tilaan kylpyammeseinän avulla ja silloin ei tarvitse erillistä suihkukaappia.

Käytännön valintoja

Varsinainen kylpyhuoneremontti kannattaa teettää ammattilaisella. LVI-töissä kosteussulut ja kaatojen toteutukset tulevat tällöin kriteerien mukaisesti ja sähköasennuksissa jo lakikin velvoittaa käyttämään alan ammattilaista työn toteutukseen. Kaapistojen ja niiden värin valinta on näkyvin osa sisustuksesta. Pirteää tyyliä edustavat värikkäät ja korkeakiiltoiset ovet ja hillittyä tyyliä esimerkiksi puun sävyiset ovivaihtoehdot. Puun elävyys tekee siitä kauniin ja sen ulkonäkö voi vaihdella puun kasvupaikan ja iän mukaan. Näin ollen kotiin toimitettujen kalusteiden syykuviot ja värisävyt voivat jonkin verran erota myymälässä tai kuvastossa olevista tuotteista. Puun väri voi myös tummentua ja syvetä vuosien kuluessa. Visuaalisia vinkkejä kannattaa ottaa valinnoissa myös huomioon. Kirkkaan väriset kalusteet voivat tulla pienessä kylpyhuoneessa liian hallitseviksi. Pystyraitakuviot voivat korostaa kylpyhuonetilan korkeutta ja näin ollen kylpyhuone voi vaikuttaa pienemmältä. Vaakakuviot toimivat yleensä toisinpäin. Laatoitus on mahdollista myös diagonaalisesti eli vinottain. Vaalean väriset lattia ja seinä antavat isomman kylpyhuoneen vaikutelman. Peilit myös kasvattavat tilan tuntua.Yksiväriset isot laattapinnat voivat tylsyttää ajan myötä. Tilan voi myös jakaa esimerkiksi lasitiilisillä tai laatoitetuilla seinäkkeillä. Kaapistojen sijoittelussa kyse on erityisesti toimivuudessa. Kannattaa huomioida, onko kalusteen runko valmiiksi koottu. Mikäli runko on valmiiksi koottu, niiden asentaminen on helppoa ja nopeaa. Tukijalkoja on hyvä käyttää etenkin raskaampien kalusteiden asennuksissa. Säilytystilaa tarvitaan usein kylpyhuoneissa. Kylpyhuonekaapistoja voi useasti valita leveyden lisäksi myös syvyyden mukaan ja tämä seikka on hyvä huomioida jo suunnitteluvaiheessa. Hyvä ratkaisu säilytystilan lisäämiseksi ovat myös seinäkaapit, jolloin voidaan hyödyntää esimerkiksi wc-istuimen yläpuolella oleva tila. Laskutilaa saadaan valitsemalla keraaminen tasoallas tai sisustamalla kylpyhuone lasihyllyillä. Materiaalit vaikuttavat tuotteen hintaan. Kaapistojen materiaaleissa edullisin ja tällä hetkellä myös suosituin vaihtoehto on perinteisen tyylikäs valkoinen fasettihiottuna tai sileänä. Kallein vaihtoehto puolestaan on tämän hetken trendi eli korkeakiiltoinen pinta, joita saa ainakin mustana ja valkoisena Edullisimman ja kalleimman välille asettuvat esimerkiksi erilaiset puun sävyt. Materiaaleissa edullisemmassa päässä ovat myös vapaavalintaiset värisävyt, jotka voi maalauttaa vapaavalintaisella NCS-värillä, jolloin kaappeihin saa oman lempisävyn. Kylpyhuonekalusteiden kosteuskäsittely nostaa tuotteiden hintaa, mutta käsittelyn ansiosta kalusteet ovat pitkäikäisiä ja laadukkaita.

Käytännön valintoja