Ideoita keittiön lattiaan ja materiaaleihin

Oletko rakentamassa uutta keittiötä tai remontoimassa vanhaa, mutta lattia kaipaa vielä ideaa? Olet tullut oikeaan paikkaan. Keittiön lattiamateriaalin ja värin valinta vaikuttaa koko huoneen ilmeeseen enemmän kuin uskotkaan. Lattia voi myös olla muutakin kuin perinteistä yksiväristä laattaa tai laminaattia.

Keittiön lattia on yksi talon käytetyimmistä. Siinä kävellään lukemattomia kertoja päivittäin, sille putoaa roiskeita tai jopa astioita. Se saattaa joskus kastua tai voit kokea jopa vesivahingon. Hyvän lattian tulee kestää nämä kaikki. Puulattia saattaa kärsiä vedestä tai siihen pudonneet punajuuri- tai ketsuppitahrat saattavat jättää jälkensä. Lattiamateriaalin valinnassa kannattaa miettiä tulevaisuutta. Oletko aikeissa ottaa koiran? Onko perheeseenne tulossa lapsia? Mikäli vastauksesi on tai saattaa olla kyllä, kannattaa valita kestävä lattia. Näin sinun ei tarvitse vaihtaa lattiamateriaaleja elämäntilanteesi muuttuessa. Tässä kerromme eri lattiamateriaalien hyvistä ja huonoista puolista. Ota vinkkimme talteen, niin lattian valitseminen on helpompaa!

Luonnolliset puu ja kivi

Puu ja kivi ovat luonnollisia vaihtoehtoja. Ne ovat molemmat kestäviä ja sopivat monenlaisiin keittiöihin. Puu ja kivi voivat kuitenkin olla huokoisia, varsinkin, jos niitä ei ole juuri käsitelty. Niihin voi molempiin imeytyä esimerkiksi öljytahroja, jotka voivat olla vaikea saada pois. Kiven huono puoli on sen kovuus jalkojen alla. Kivilattian päälle on mukavampi laittaa jonkinlainen matto, mutta toisaalta se piilottaa alleen kauniin kivipinnan. Puulattian vahvuuksiin kuuluu myös sen monet käsittelymahdollisuudet: sen voi halutessaan maalata tai vain lakata. Lisäksi puun pinnan voi jättää luonnolliseksi tai se voidaan hioa sileäksi. Puu tuntuu lämpimältä jalan alla. Auringonvalo vaikuttaa puun väriin pitkällä aikavälillä. Jos haluat kivilattian, on saatavilla laaja valikoima erivärisiä kiviä. Esimerkiksi graniitti on suosittu materiaali. Graniitin alle saa näppärästi asennettua lattialämmityskaapelin. Yksi luonnollisista vaihtoehdoista on korkki. Se on ekologinen lattiavaihtoehto. Korkki on vedenkestävä materiaali ja se kestää hyvin kolhuja. Korkin asennus on hyvin helppoa, sillä se ei tarvitse alleen eristysmateriaalia. Korkin huonoihin puoliin kuuluu sen huono naarmunkestävyys. Korkki tuntuu jalan alla ihanan lämpimältä ja se on hiljainen päälle astuttava.

Laatat kestävät hyvin vesiroiskeita. Niiden pesun helppous riippuu pitkälti siitä, onko niiden pinta sileä vaiko ns. eläväinen. Sileällä laatalla moppi liukuu vaivattomasti. Laattojen valinta on hyvinkin mielipidekysymys. Ne eivät monen mielestä tuo lämmintä ja kodikasta tunnelmaa, kun taas toiset pitävät ehdottomasti laatoista keittiön lattiamateriaalina. Niiden huonoihin puoliin kuuluu hidas asennus. Laattojen alle käy lattialämmitys.

Puu- tai kivijäljitelmää?

 

Vinyyli on nykyään suosittu materiaali sen monien hyvien ominaisuuksien vuoksi. Sitä ensinnäkin saa lähes millä kuviolla tahansa, kuten kivi- tai puujäljitelmällä. Jos vinyylilattialle putoaa vesilasi, se ei välttämättä mene pieniksi palasiksi, toisin kuin kivilattialla. Vinyylille pudonneet roiskeet on myös helppo pyyhkäistä kuivaksi. Vinyyli on jalan alla pehmeä ja äänetön ja hyvin kestävä materiaali. Vinyyli sopii hyvin lattialämmityksen kanssa.

Puu- tai kivijäljitelmää?

Laminaatti on hyvin suosittu joka huoneen lattiamateriaali. Se on mukava jalan alla, joustaa hieman ja sitä saa eri kuvioisina. Lisäksi se on edullista. Sen huonoihin puoliin kuuluu se, ettei se kestä pitkäaikaista kosteutta kovinkaan hyvin ja halpa laminaatti naarmuuntuu koiran kynsistä helposti. Tosin laadukkaammat laminaatit eivät naarmuunnu niin helposti. Laminaatti kestää erinomaisesti putoamiset ja läikkymiset. Sitä saa nykyään jopa aidon puuntuntuisena ja valinnanvaraa riittää. Myös kiillon voi valita. Auringonvalolla ei ole vaikutusta laminaatin väriin. Laminaatin vahvuuksiin kuuluu sen helppo vaihtaminen, mikäli se on tarpeen.