Ideoita makuuhuoneeseen

Makuuhuone on paikka, jonne vetäydymme kiireisen päivän jälkeen rentoutumaan ja lepäämään. Se on yksi henkilökohtaisimmista tiloista kodissa. Siksi onkin tärkeää, että voit tuntea olosi hyväksi makuuhuoneessasi. Viihtyvyyteen vaikuttavat monet tekijät, esimerkiksi makuuhuoneen värit, sisustus, valaistus ja siisteys. Onko makuuhuone sinulle paikka, jonne vetäydyt mielelläsi vaikkapa lueskelemaan tai vain makoilemaan? Jos ei, voisi olla aika toteuttaa muutostöitä – jo pienillä muutoksilla voidaan saada aikaan suuria tuloksia.

Mitä todella tarvitset makuuhuoneessasi?

Liika tavaroiden kasaaminen makuuhuoneeseen pienentää ja tukahduttaa tilaa. Tietyt tavarat makuuhuoneessa voivat jopa estää mielen rentoutumisen. Esimerkiksi tietokonepöydän sijoittaminen makuuhuoneen nurkkaan ei ole ideaali ratkaisu, se kun vie helposti ajatukset takaisin keskeneräisiin töihin ja muihin askareihin. Makuuhuoneen sisustuksen onkin hyvä olla tarkkaan harkittu. Oleellisia huonekaluja ovat sänky, yöpöydät ja mahdolliset muut säilytysratkaisut. Hyvälaatuiseen patjaan kannattaa panostaa, sillä hyvin nukutut yöunet sallivat sinun ladata akkusi tulevaan päivään. Jos heräät väsyneenä, ja paikkoja kolottaa, syylliseksi voi paljastua vanha patja. Esimerkiksi Jysk tarjoaa kattavan oppaan patjan valintaan ja hoitoon.  Yöpöydät voivat olla joko irtonaiset, tai ne voivat olla sisäänrakennetut sängyn runkoon. Valitse omaa silmääsi miellyttävä tyyli, ja pyri valitsemaan kaikki huoneeseen sijoitettavat huonekalut saman tyylisuunnan mukaisesti. Jos olet taitava sisustaja, myös kahta tyyliä yhdistelemällä voidaan saada aikaan mielenkiintoisia kokonaisuuksia. Netistä löytyy paljon hyviä ideoita ja vinkkejä, esimerkiksi StyleRoom kokoaa jäsentensä parhaita sisustusideoita.

Makuuhuoneen värimaailma ja materiaalit

Yksinkertainen ja harkittu sisustus menettää tehonsa, jos makuuhuoneen materiaalit ja värit eivät miellytä sinua. Nykyään on tarjolla useita ratkaisuja, joilla makuuhuoneen pintoja voidaan muuttaa ilman suuria remonttiprojekteja. Makuuhuoneen pintojen uudistustyöt voidaan kohdistaa niin seiniin kuin lattiaankin. Seinäpintojen uudistuksen toteutuksessa vaikuttaa paljon se, mitä materiaaleja seinässä on käytetty aiemmin, sekä itse seinän rakenteet. Vaihtoehtoina voivat tulla kyseeseen esimerkiksi tapetointi, maali tai panelointi. Valitsemalla vaaleita värisävyjä, rauhoitat ja avarrat tilaa. Jos haluat tilaan persoonallisuutta, yhden tehosteseinän käyttäminen toimii mainiosti. Tehosteseinä voi olla esimerkiksi maalattu kirkkaalla, itseäsi miellyttävällä värillä, tai tapetoitu kuviokkaalla, kauniilla tapetilla. Erityisen vaikuttavalta näyttää myös kivipinnoitettu tehosteseinä. Lattian materiaaleissa on paljon valinnan varaa. Mukavimmalta paljaiden jalkojen alla tuntuu puu- tai parkettilattia. Puu materiaalina tuntuu talvisin lämpimältä, ja kesäisin taas se säilyy mukavan viileänä. Se on käytössä kestävää, ja aidon puulattian viehätys ei katoa pienen kulumisen allakaan. Puu on myös ekologisesti kestävä ratkaisu. Parketit ovat helppoja ja nopeita asentaa, joten sinun ei tarvitse huolehtia suurista remontista aiheutuvista järjestelyistä. Vaihtoehtoja on useita. Vaalea ja raikas koivu pitää huoneen tunnelman keveänä, ja sallii sisustuksessa tummempienkin värien käytön sulkematta tilaa liikaa. Valkoiseksi sävytetty saarni sopii mainiosti pariksi kirkkaiden ja iloisten värien kanssa. Tammi on taas sävyltään usein hieman tummempi, ja sen kanssa pystyy joko luomaan arvokasta tunnelmaa, tai leikittelemään ja yhdistelemään tyylejä.

Valaistus luo tunnelmaa

Makuuhuoneen sisutuksessa valaistus näyttelee tärkeää roolia. Sen avulla voidaan luoda rentouttavaa tunnelmaa ja pehmeää ilmettä. On kuitenkin tärkeää, että tarvittaessa käytössä on myös kunnolla valaiseva lähde esimerkiksi lukuhetkiä varten. Luomalla useita valopisteitä, voidaan toteuttaa kaikki tarpeet. Kattolamppu voi toimia valonlähteen lisäksi myös katseenvangitsijana. Se on huoneen pääasiallinen valon lähde, joten sen tulisi olla riittävän tehokas. Makuuhuoneeseen kannattaa kuitenkin valita lämmintä valoa hehkuva lamppu kylmän sävyn sijaan. Sängyn päätyosaan tai yöpöydille hankittavat pienemmät valolähteet sallivat illan viimeiset lukuhetket, joiden jälkeen voit vain napsauttaa mukavasti valon kiinni lämpimän peiton alla pysyen.


Valaistus luo tunnelmaa