Ideoita ullakon sisustamiseen

Ullakko kuuluu monen omakotitalon perusominaisuuksiin. Se saattaa nykyaikana kuitenkin olla sellainen tila, jolle ei oikein löydy käyttöä. Se voi olla ehkä varastona, pelkästään tyhjillään tai lasten puuhapaikkana. Ullakko sopii näihinkin oikein hyvin, mutta esimerkiksi voi olla lapsille vaarallinen, jos se ei ole kunnostettu.

Ullakot ovat usein suunniteltu varastoksi tai lisätilaksi, jos perheessä sitä sattuisi tarvitsemaan. Kannattaakin aina miettiä, mitä kodista puuttuu ja mitä siitä oikeastaan haluaisi loppujen lopuksi tehdä. Ullakosta voi muodostua nimittäin todella hieno lisä kotiin kuin kotiin. Ennen kuin lähdet kuitenkaan tekemään suurempia muutoksia, tarkistathan, että perusasiat ovat kunnossa. Lähtökohtaisesti on tärkeää pitää huolta siitä, että ullakon lattia on kestävä, eikä ole vaaraksi painolle. Tämä tulee pitää mielessä myös sisustaessa esimerkiksi isoimmilla sisustuselementeillä.

Lisäksi ullakolla on saatettu käyttää materiaaleja, jotka voivat aiheuttaa muuta päänvaivaa. Pinnat kannattaakin huolehtia kuntoon alkuun. Varsinkin, jos ullakko on ollut pitkään täynnä tavaraa, ensisijaisesti se pitäisi tyhjentää ja katsoa, ettei tule mitään yllätyksiä. Ullakon voi pistää hyötykäyttöön. Siitä voi tehdä siistin varaston, jossa pidetään esimerkiksi joulu- tai pääsiäiskoristeita, talvivaatteita tai kausittain käytettäviä harrastusvälineitä. Ullakon uudelleenjärjestäminen on usein se, mikä tekee jo ihmeitä.

Ullakolla kannattaa käyttää kevyitä sävyjä ja huonekaluja, sillä ullakoilla ei yleensä ole turhaa ylimääräistä tilaa tai valoa. Tästä syystä vaalea värimaailma ja sävyt voivat tuoda sen tarvittavan vaaleuden tilaan. Ullakolle voivat sopia myös peilit ja kasvit, jotka piristävät tilaa. Ullakkoa ei kannata pistää täyteen ja sisustaa samalla tavalla kuin kodin muita huoneita. Siisti ja minimalistinen ullakko on yleensä käytännöllisin ja toimivin. Matala tilan korkeus ja vähäinen valo tekevät helposti ullakosta ahtaan ja epäkäytännöllisen tilan. Ullakosta voi tehdä ihanan oleskelutilan, jossa esimerkiksi kirjat voivat toimia tilan keskipisteenä. Voit hankkia ullakolle matalia kirjahyllyjä ja nojatuolit, tai sohvan. Voit rakentaa myös pienen ikkunan eteen sohvatilan, jossa voi löhötä miten päin tahansa.

Ullakosta lastenhuone

Ullakosta lastenhuone

Ullakko saattaa olla epäkäytännöllinen tila makuuhuoneeksi, mutta lasten leikkihuoneena se voi toimia erinomaisesti. Siitä voikin tehdä monipuolisen ja hauskan tilan, jossa lapset pääsevät leikkimään rauhassa leluilla ja levittämään niitä ympäriinsä ilman, että ne häiritsisivät esimerkiksi olohuoneen tilaa.

Sanotaankin, että “poissa silmistä, poissa mielestä”. Tällä ajattelutavalla voidaankin kuvitella, että lasten lelut pysyvät näin turvallisesti pois perheen muista, yhteisistä tiloista. Ullakolle ei myöskään tule kovin usein vieraita, paitsi lasten ystäviä, joten levällään olevat lelut eivät siellä häiritse. Lastenhuoneen sisustuksessa kannattaa muistaa tukevat ja pehmeät pinnat, ilman teräviä reunoja ja turvalliset portaat ullakolle. Kaiteet ovat ehdottoman tärkeät. Lisäksi kannattaa varmistaa, ettei lapsi voi saada esimerkiksi ikkunaa auki ilman aikuista.

Ullakosta eroon

Mikäli teidän kotonanne ullakko on täysin turha ja tyhjillään oleva huone, kannattaa harkita ullakon purkamista kokonaan. Ullakko on usein koko talon kokoinen ja mahdollistaisi remontin ohessa sen, että huoneen korkeus nousisi roimasti. Näin saa reilusti ilmatilaa lisää kerrokseen ja avaruutta paljon. Tällainen remontti ei kuitenkaan ole pelkkää sisustusta, vaan se vaatii jo melko perusteellisen suunnitelman. Sitä kannattaakin hyödyntää silloin, jos on tekemässä remonttia koko taloon ja tarkoituksena on uudistaa iso osa omakotitalosta jo muutenkin.

Ullakon sisustamisen haasteena on usein tehdä kolkosta huoneesta viihtyisä. Siitä pystyy huolehtimaan sillä, että hankkii kevyet ja vaaleansävyiset tekstiilit, pehmeitä kalusteita sekä huonekasveja. Kasvien hankinnassa pidä huoli siitä, että ne saisivat tarpeeksi valoa, eivätkä ne pitkällä aikavälillä unohdu ullakolle.