Keittiöremontin suunnittelu ja budjetointi

Jos sinusta on joskus raskasta yrittää miettiä, mitä valmistaisit tänään illalliseksi, voi kokonaisen keittiöremontin suunnitteluun ryhtyminen tuntua jo täysin ylitsepääsemättömältä ajatukselta. Mutta ei huolta, koska loppujen sillä ei ole juurikaan merkitystä, millaiset kaakelit päätät lopulta valita tiskialtaan taakse tai millaisen hanan valitset, kunhan onnistut saamaan remontin suuret linjaukset oikein, saat varmasti itsellesi haluamasi keittiön, jossa viihdyt ja työskentelet mielelläsi.

Pidä remontoinnin budjetti mittakaavassa talosi arvon kanssa

Kun aloitat keittiön remontoinnin, lähde liikkeelle budjetoinnista. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää, että keittiöremontin arvo ei yli 15 prosenttia koko talon arvosta, ettei remontointi mene suhteellisesti yli budjetin. Jos et tiedä talosi arvoa, voit pyytää arvion alueesi kiinteistövälittäjiltä tai muilta alalla toimivilta ammattilaisilta. Varsinaisessa remonttibudjetissa voit jakaa kuluista noin 30 prosenttia kaapistoihin, 14 prosenttia keittiön kodinkoneisiin, 10 prosenttia työskentelytasoihin, 5 prosenttia valaistukseen, 4 prosenttia putkiasennuksiin, 2–3 prosenttia maaleihin ja 1–2 prosenttia keittiölaattoihin. Loput noin 35 prosenttia jakaantuvat rakentamiskuluihin, kuten ikkunoihin, lattiaan ja työhön.

Jos talon arvo on esimerkiksi 200 000 euroa, 15 prosentin säännöllä koko keittiön remontointi saisi maksaa korkeintaan 30 000 euroa. Tästä voi laskea kaapistoihin 9 000 euroa, kodinkoneisiin 4 200 euroa, 3 000 euroa tasoihin, 1 500 euroa valaistukseen, 1 200 euroa putkiasennuksiin, 600–900 euroa maaleihin ja 300–600 euroa laattoihin, rakennustöihin ja kuluihin jää käytettäväksi 10 500 euroa.

Valitse ammattilainen

Kun budjetti on selvillä, kannattaa seuraavaksi ryhtyä suunnittelemaan lopputulosta. Tässä vaiheessa on syytä panostaa ammattilaisen apuun. Vaikka monet keittiökaupat tai kaapistomyyjät eivät välttämättä pyydä sinulta veloitusta keittiön suunnittelusta, he eivät kuitenkaan työskentele ilmaiseksi, vaan saavat palkkansa myymiensä tuotteiden valmistajilta, mikä rajoittaa sinun valinnanmahdollisuuksiasi. Lisäksi monet myyjät keittiötä myyvissä kaupoissa saattavat olla melko kokemattomia varsinaisen remontointityöskentelyn suhteen.

Koska remontistasi voi tulla vain niin hyvä kuin siitä on suunniteltu, sinun kannattaa hylätä kauppojen ilmaiset suunnittelijat ja valita ammattilainen, jonka kanssa ei synny eturistiriitoja tuotteiden valinnan suhteen. Riippuen valitsemastasi suunnittelijasta, voit odottaa maksavasi ammattilaisavusta noin 3–10 prosenttia koko projektisi kustannuksista. Osuus voi tuntua suurelta, mutta se on loppujen lopuksi edullinen hinta hyvin toimivasta kokonaisuudesta.

Laajenna vanhaa keittiötäsi

Ellei talosi ole rakennettu aivan viime vuosikymmenten aikana, keittiösi on luultavasti liian pieni. Jos kodissasi on käsillä suuri remontti, eli edessä on vanhojen rakenteiden repimistä auki ja uuden rakentamista, on hyvä hetki laajentaa samalla keittiötä, jonka voi tehdä myös edullisemmin pienemmällä budjetilla.

Yksi keino saada lisää keittiötilaa on ottaa sitä yksinkertaisesti muualta, missä sitä ei tarvita. Keittiötä voi laajentaa viereisen käytävän puolelle, tai kenties asunnosta voi saada lisätilaa vanhan savupiipun tai kaapin tilalta. Jos pystyt laajentamaan keittiötä hukkaneliöiden tilalle, pääset luultavasti huomattavasti halvemmalla kuin rakentamalla uutta tilaa.

Vaikka et laajentaisi keittiötä ollenkaan, voit saada kuitenkin keittiöön runsaasti lisää tilantuntua kaatamalla esimerkiksi yhden keittiön seinistä tai luomalla avoimen tilan keittiön ja viereisen ruokailu- tai olohuoneen välille. Remontoinnin budjetissa tällainen toimenpide maksaa yleensä tuhannesta muutamaan tuhanteen euroa riippuen muun muassa siitä, onko kaadettava seinä kantava tai sisältääkö se vesiputkia tai sähköjohtoja.

Yksi tärkeä keino keittiöremontin budjetin pitämisessä kurissa on pohtia tarkasti sitä, kuinka paljon keittiöstä tarvitsee uusia kokonaan ja kuinka paljon voit säästää vanhaa. Alkuperäisten ikkunoiden säilyttäminen voi säästää useita satoja euroa per ikkuna ja vanhan puulattian kaivaminen esiin vinyylin alta voi tuoda tuhansien eurojen säästön.