Kellarin viimeistely lattiasta laipioon osa 3

Kun olet asentanut kellariisi seinäkehikon ja kipsilevyt, on aika valita kellariisi uusi lattiamateriaali. Suosittuja vaihtoehtoja ovat vinyyli, laatoitus tai kokolattiamatto. Vinyyliksi voit valita vaikkapa puisilta lankuilta näyttävän vaihtoehdon. Sen asentaminen on helppoa ja se on käytännössä vedenkestävä. Laattalattia voi taas olla hieman helpompi siivota, jos kellariin pääsee valumaan vettä, ja se antaa kellarille viimeistellyn ulkonäön. Mattolaatat voi myös asentaa helposti ja mikäli kellariin tulee vesivahinko, ne voi nostaa ylös kuivumaan tai vaihtaa melko edullisesti uusiin.

Kun olet valinnut oikean lattiamateriaalin kellarisi pintaremonttia varten, opettele asentamaan lattiapinnat. Jos käytät lattiamateriaalia, joka kiinnittyy toisiinsa, voit asentaa sen suoraan sementtilattialle, kunhan lattia on tasainen eikä siinä ole kosteutta. On kuitenkin parempi idea rakentaa uusi pohjalattia käyttämällä lastulevyä ja styroksilevyä tai vähintään kannattavaa on asentaa jonkunlainen kosteuseste. Kun asennat uutta pohjalattiaa ensimmäisenä askeleena kellarisi lattian viimeistelyssä, asenna styroksilevyistä tehty eristys käyttämällä kiinnitysainetta samalla tavalla kuin seinien eristämisvaiheessa. Asenna eristelevyjen päälle lastulevyt. Kiinnitä uusi pohjalattia paikoilleen käyttämällä kiviporaa ja sementtiruuveja. Kun lastulevy on asennettu, voit käyttää sitä pohjana asentaaksesi käytännössä millaisen tahansa haluamasi lattiamateriaalin. Noudata tämän jälkeen valitsemallesi materiaalille tarkoitettuja asennusohjeita. Kun lattia ja kipsilevyt on asennettu, pintaremontoitu kellarisi alkaa näyttää jo joltakin.

Kellarin laipion viimeistely

Saadaksesi kellariisi viimeistellyn ulkoasun, sinun täytyy piilottaa johdot, venttiilit ja putket, jotka ovat näkyvillä kellarisi laipiossa, mutta siten, että ne ovat vielä käytettävissä tarvittaessa. Käytä seuraavia ohjeita valitessasi materiaaleja ja asentaessasi valitsemasi laipiotyypin. Ja ensimmäisenä sinun on juuri valittava haluamasi laipiotyyppi. Vaikka voisit vain yksinkertaisesti maalata kellarisi laipion siten, että putket ja muut asennukset jäävät paremmin näkymättömiin, mutta ovat kuitenkin tarvittaessa käytettävissä, viimeistellyn laipion asentaminen antaa remontoidulle kellarillesi valmiimman ulkoasun. Mitä tulee kellarisi laipion viimeistelyyn, on olemassa ainakin kahta erilaista laipiotyyppiä, jotka voit asentaa. Ne ovat alaslaskettu katto ja kipsilevykatto.

Kellarin laipion viimeistely

Alaslaskettu katto on edullinen ja helppo vaihtoehto, joka löytyy useista kodeista. Se täyttää tehtävänsä peittääkseen esillä olevat putket ja seinäpalkit, mutta antaa silti helpon pääsyn laipion päällä olevien asennusputkien ja -johtojen käyttämiseen. Kipsilevykatto antaa laipiolle viimeistellymmän ulkoasun, joka sopii paremmin tilan säilyttämiseen, mutta vaatii hieman ylimääräistä työtä putkien ja muiden asennusten suhteen. Jos kellarisi laipio tuntuu jo hieman matalalta, maalaaminen tai kipsilevyn asentaminen auttaa säästämään enemmän tilaa kuin alaslasketun katon rakentaminen.

Sisäkaton asentaminen

Levyistä tehdyn sisäkaton asentaminen vaatii vasaran, nauloja, rautalankaa ja leikkurin sekä asennussarjan. Tästä eteenpäin sinun tarvitsee vain noudattaa valmistajan laatimia ohjeita. Alaslasketun sisäkaton tapauksessa voit aina vaihtaa rikkoontuneet levyt tarvittaessa. Kipsilevykattoa asentaessa tarvitset levynostimen ja apumiehen. Muuten noudatat melko lailla samaa prosessia kuin kellarisi seinien viimeistelyssä. Tarvitset myös käyttöreiän kipsilevyyn putkien ja venttiilien tulevaa käyttöä varten. Peitä reikä ilmastointilevyllä viimeistellymmän ulkonäön aikaansaamiseksi. Viimeinen vaihe on kellarin viimeistely sellaisesi kuin sen haluat tilan käyttötarpeen mukaisesti. Kun olet valmis ja muuntanut sementtiseinäisen ja -lattiaisen kellaritilasi täysin muotoutuneeksi talon alimmaksi kerrokseksi, sinun tarvitsee enää yksinkertaisesti päättää, mihin aiot tilaa käyttää, ja sisustaa se sen mukaisesti. Kellaritilaa voi käyttää esimerkiksi ylimääräisenä vierashuoneena, harrastetilana tai vaikkapa kotiteatterina. Hyvin rakennettu kellaritila tuo taloosi mukavasti lisää asuinneliöitä ja toimii monikäyttöisenä huoneena erilaisiin tarkoituksiin.