Kodin remontointi taloudellisesti

Kun remontoit taloa, haluat saada siitä kauniimman ja viihtyisämmän. Kodin remonttisuunnitelmaa kannattaa tarkastella kuin liikeideaa tai erikoisprojektia, jotka aloitat aivan alusta. Jos palkkaat itsellesi arkkitehdin, hän tekee suunnitelmat puolestasi, mutta jos haluat säästää rahaa, ensimmäinen askel on ottaa projektin suunnittelu haltuun itse.

Jos haluat remontoida talosi taloudellisesti mutta silti saada kauniin lopputuloksen, on tärkeintä suunnitella koko prosessi mahdollisimman tehokkaasti. Remontointisuunnitelma kannattaa jakaa pienempiin suunnitelmiin tilojen mukaan, niin että koko remontti hoituu mahdollisimman tehokkaasti.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Jos teet remontoinnin itse, sinun täytyy keskittyä sekä suureen kuvaan suunnitelman kannalta että myös pienempiin tekijöihin varsinaisen työn suhteen. Vanhan sanonnan mukaan kokonaisuus on suurempi kuin tekijöidensä summa. Voit käyttää samaa strategiaa ja laatia remontointisuunnitelman erikseen jokaiseen talosi tilaan.

Seuraavana vuorossa on budjetointi. Koska tarkoituksena on remontoida talo mahdollisimman taloudellisesti, on tärkeää, että päätät jo heti alussa vaatimukset ja rajoitukset remontin kokonaiskustannuksille. Budjetointivaiheessa on tärkeää muistaa, ettet yliarvioi budjettisi riittävyyttä, vaan jätät aina hieman liikkumavaraa, jonka jälkeen siirryt tutkimusvaiheeseen.

Kun aloitat tutkimusvaiheesi budjetoinnin jälkeen, tulet luultavasti yllättymään saatavilla olevien vaihtoehtojen runsaudesta. Laatuhuonekaluliikkeessä näkemäsi lampun saattaakin löytää huomattavasti edullisemmin jostain muualta. Jos haluat hoitaa kotisi remontoinnin taloudellisesti, muista aina käyttää aikaa tutkimiseen löytääksesi edulliseen hintaan haluamasi huonekalut, suomimasi pintamaalit ja sinua miellyttävät koriste-esineet. Hyödynnä nettikaupat, kirpputorit ja käytetyn tavaran liikkeet ja katso kuinka paljon löydät niistä tarvitsemaasi.

Pienillä ja edullisilla muutoksilla suuri vaikutus yleisilmeeseen

Ensimmäinen vaikutelma talostasi syntyy ulko-ovesta. Jos et pysty vaihtamaan ovea kokonaan ja vanha ovi on hyvässä kunnossa, voit maalata sen uudelleen. Sisätiloissa oviesi värillä voi olla vaikutusta huoneiden valaistukseen. Jotkut sisustussuunnittelijat suosittelevat maalaamaan tummasävyisissä huoneissa laipion, listat ja oven samalla värillä, mutta 50 prosenttia vaaleampana. Liian suuri määrä samaa sävyä voi tuntua liian hallitsevalta huoneessa. Joten remontoidessasi taloudellisesti voit käyttää maalata ovesi uudelleen käyttämällä eri sävyjä huoneidesi valaistuksen mukaan.

Jos olet maalaamassa sisätiloja, kannattaa pitää mielessä tämä sama asia, maali vaikuttaa valaistukseen. Jos valitset uutta maalia ja haluat pitää budjetin aisoissa, ei ole ehkä järkevää valita suurta valikoimaa erilaisia värisävyjä. Taloudellisinta ja helpointa on valita mustavalkoinen väripaletti, jolla saat asuntoosi nykyaikaisen ulkoasun. Mustalla ja valkoisella lopputulos ei voi mennä vikaan.

Tilantuntua ja järkevää tilan käyttöä

Jos haluat saada pienemmän asunnon näyttämään suuremmalta pienellä rahalla, käytä runsaasti peilejä. Se on edullinen, mutta toimiva keino saada tila tuntumaan avarammalta ja valoisammalta. Valoisuutta tulee luonnollisesti lisää myös vaihtamalla ikkunat suuremmiksi. Mutta jos et halua käyttää rahaa uusiin ikkunoihin, voit kokeilla erilaisia maaleja ja maalata ikkunanpuitteet muuta huonetta asteen vaaleammaksi lisätäksesi ikkunoiden antamaa valoa.

Jos olet remontoimassa tai uudelleensisustamassa asuntoasi, haluat varmastikin järjestellä ja lisätä varastoalaasi. Keittiötilan käyttäminen täydellä kapasiteetillaan voi auttaa varastotilaongelmien kanssa. Pienellä budjetilla toimiessa voit esimerkiksi käyttää muusta remontista kierrätettyä materiaalia itsetehtyjen keittiökaappien rakentamiseen tai sitten voit käyttää paikallisten käytetyn tavaran liikkeiden palveluksia.

Tunnet varmasti itse kaikkein parhaiten keittiösi tilat ja varastotilan tarpeet. Jos rakennat keittiön varastokaapit kotoasi kierrätetyistä materiaaleista, säästät paitsi rahaa ja materiaaleja, voit myös rakentaa varmasti juuri sinun tarpeisiisi sopivat säilytystilat. Jos valmiiksi olemassa olevat kaapistosi riittävät tiloiltaan säilytystarpeisiisi, sinun ei tarvitse uusia niitä, vaan pelkkä maalikerros saa keittiösi näyttämään uudelta. Tärkeintä taloudellisessa remontoinnissa on asettaa itsellesi tavoite ja lähteä liikkeelle sitä kohti askel askeleelta.