KOTITOIMISTON REMONTOIMINEN

Kotitoimistojen remontoinneista on tulossa yksi kaikkein suosituimmista kodinremontointikohteista, kun kotoa käsin työskenteleminen yleistyy koko ajan enemmän. Joustavat työaikataulut, pitkien ja aikaa vievien työmatkojen puuttuminen, halu vähentää aikaa tien päällä liikkuen ja motivaatio muuttaa työn ja vapaa-ajan suhdetta enemmän vapaa-aikaa sallivaksi ovat pääsyitä kotitoimistojen lisääntymiseen.

Kotitoimiston täytyy mieluiten olla varta vasten tarkoitustaan varten varattu tila, jossa on mahdollisimman vähän kodin häiriötekijöitä sekä mahdollisimman rauhallinen ja keskittymistä auttava ympäristö. Onneksi tätä tehtävää helpottamaan on nykyään olemassa myös kotitoimistoja varten kehitettyjä sisustuselementtejä.

Tutkimusten mukaan valtaosa töihin omalla autolla ajavista ihmisistä ottaisi mieluusti vastaan uuden työn, jos se tarkoittaisi työmatkan lyhentymistä. Kaikista lyhin työmatka on tietenkin pysyminen kotona, mitä yhä useammat ihmiset parhaillaan tekevätkin. Työskennellessäsi kotona tarvitset kotitoimiston, joka auttaa sinua tekemään työsi hyvin. Tästä syystä kotitoimistojen remontoinnit ovat kasvamassa yhä suositummaksi trendiksi. Toimistoremontoinnissa, oli kyseessä sitten kotitoimisto tai erillinen liiketila, täytyy kuitenkin ensiksi luoda yleisen tason tavoitteet budjetin laatimista varten.

Yleisen toimistoremontin tarpeet ja tavoitteet

Fiksusti tehty suunnitelma varhaisessa vaiheessa nostaa onnistuneen toimistoremontin onnistumisen mahdollisuuksia. Varautuva suunnitteleminen voi auttaa ehkäisemään ylimääräisiä päänsärkyjä, jotka saattaisivat muutoin pilata remontointi- tai laajentamisprojektin. Suunnitteluvaiheessa on syytä keskittyä muutamiin ydinkohtiin jo ennalta, että korkealaatuinen ja kustannustehokas toimiston remontoimisprojekti onnistuu.

Ennen suunnitelman tekemistä on aivan ensimmäiseksi määriteltävä muutamia projektin keskeisiä suuntaviivoja. Ensimmäiseksi tulee miettiä, mitkä tarkalleen ottaen ovat remonttia ohjaavia osatekijöitä. Onko tarkoitus päivittää järjestelmiä, asentaa uutta teknologiaa, tehdä pintaremonttia, varautua uusiin vuokralaisiin, muuttaa tilan toiminnallisuutta vai kenties lisätä tilojen esteettisyyttä ja viihtyisyyttä.

Yleisen toimistoremontin tarpeet ja tavoitteet

Seuraavaksi on pohdittava, mitkä tekijät vaikuttavat projektin aikatauluun ja tehdäänkö remontointia silloin kun rakennus on käytössä vai vaatiiko remontti vaiheittaisia muuttoja. Lisäksi on laadittava projektille budjetti ja kuinka kulut kohdennetaan. Budjettia laadittaessa on myös mietittävä mahdollisten kolmansien osapuolten kuten esimerkiksi viranomaisten kanssa tapahtuva työskentely remontin osalta. Budjetin on myös kyettävä realistisesti kattamaan remontoinnin eri osa-alueille asetetut laatuvaatimukset.

Kokoa tehokas tiimi

Eräs tärkeimmistä tekijöistä saumattomasti sujuvan remontoinnin takaamiseksi on oikean projektitiimin hankkiminen työtä varten. Kun tiimin kasaa jo varhaisessa vaiheessa niin että kaikki vaaditut osa-alueet tulevat katetuksi, on helpompaa luoda vahva ryhmä, joka työskentelee hyvin yhdessä ja pystyy toimimaan ja kehittymään projektin ohjaajana.

Ensimmäiseksi on löydettävä oikea arkkitehti- tai sisustussuunnittelijatiimi. Jos suunnittelutiimien kanssa on jo aiemmin rakennettu yhteistyösuhde, on projekti askeleen lähempänä valmistumista. Muussa tapauksessa on tärkeää ryhtyä tekemään taustaselvitystä ja pyytämään tarjouksia sekä haastattelemaan ehdokkaita mahdollisuuksien rajaamiseksi. Kotitoimistoa remontoidessa ulkopuolista apua ei välttämättä edes tarvita, ammattilaisesta saattaa olla apua vaativimmissa työvaiheissa myös tässä yhteydessä.

Kotitoimiston luominen

Mikäli aloitat työskentelyn kotonasi tai olet jo tehnyt sitä aiemmin, sinun täytyy ymmärtää, että keittiöpöytäsi ei saa olla työtilasi. Katsele ympärillesi kotonasi, hyvin useasta kodista löytyy joku tila, jota ei ole otettu varsinaiseen käyttöön tai jota käytetään tarpeettomien tavaroiden varastoimiseen. Mikäli tällainen tila löytyy, ota se uudelleen käyttöön, olipa kyseessä vierashuoneen sopukka tai portaiden alainen alkovi. Aloita tyhjentämällä tila kokonaan kaikesta, kuten huonekaluista, matoista ja koriste-esineistä, että voi helposti visualisoida tilan, joka sinulla on käytössäsi.

Kotitoimiston luominen

Kun olet siivonnut tyhjäksi valitsemasi tilan, voit miettiä helpommin haluamiasi remonttiratkaisuja. Valaistuksesta on hyvä aloittaa. Valaisimien lamppujen vaihtaminen led-lampuiksi saattaa tehdä merkittävän muutoksen työtilaan. Vanhat hehkulamput kannattaa vaihtaa samalla kannalla varustettuihin energiatehokkaampiin ja kirkkaampiin ledeihin, joiden avulla työskentelysi helpottuu paremmin valaistussa kotitoimistossa.

Koska kotitoimistosi on useimmiten tiloiltaan pieni, sinun kannattaa pyrkiä välttämään kirkkaita seinävärejä, jotka voivat tehdä tilasta rauhattoman. Näiden sijaan sinun kannattaa pitäytyä mieluummin neutraaleissa väreissä. Hyvä ja helppokäyttöinen neutraali väri on harmaa, jota on saatavilla useissa eri sävyissä, mikä tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon toimiston värimaailmaa ajatellen.

Huonekalut ja elektroniikka

Huonekalujen suhteen uusien sisustuselementtien ja huonekalujen ostaminen saattaa tulla kalliiksi. Lattioille on ehkä kustannustehokkainta hankkia mittaan leikattu laadukas matto tai käyttää yksittäisiä pienempiä mattoja, joiden avulla saat toimistoosi uuden tuntua rikkomatta säästöpossuasi. Huonekalujen suhteen edullisimmin pääsee, kun hankkii käyttöön vanhan työpöydän, jonka puupinnan voi uudistaa huonekaluvahalla tai maalilla, mikä vaatii todella vähän valmistelua ja onnistuu helppona viikonloppuprojektina.

Huonekalut ja elektroniikka

Työpaikastasi ja työnkuvastasi riippuen eräs merkittävimmistä kotitoimistoon kohdistuvista hankinnoista on yleensä toimiston elektroniikka ja työskentelemiseen käytettävä tietokone. Mikäli työsi on esimerkiksi kirjoittamista ja käytössäsi on siihen soveltuva kannettava tietokone, jolla toimistotöiden lisäksi lähinnä katselet sarjoja ja elokuvia C Moresta tai HBO Nordicista sekä pelaat pelejä Pelikoneessa tai Pokerstarsilla, riittää se luultavasti sekä työsi että vapaa-aikasi tarpeisiin. Jos perheellä taas on tarvetta vaikkapa erilliselle pelikoneelle ja käsittelet työssäsi luottamuksellisia tietoja, on paras hankkia oma tietokone pelkästään työkäyttöä varten.

Jos päädyt hankkimaan toimistoosi ainoastaan työtäsi varten hankitut erilliset työvälineet, ennen kuin otat kotitoimistosi varsinaisesti käyttöösi, muista dokumentoida kaikki toimistosi hankinnat kuitteineen. Vaikka elektroniikka, varsinkin tietokoneet, puhelimet, tabletit, skannerit, printterit ja kuulokeyhdistelmät, saattavat olla mielessäsi ensimmäisinä, muista dokumentoida myös kaikki muut hankkimasi toimistotarvikkeet mahdollisia vähennyksiä sekä vakuutuksia ja muita vastaavia varten.

Kun olet hankkinut riittävästi inspiraatiota uuden kotitoimiston remontoimista varten, voit tutustua esimerkiksi netistä löytyviin muiden kotona työskentelevien henkilöiden julkaisemiin toteutuksiin ja ideoihin. Saatat löytää joitain ideoita ja ratkaisuja, joita et ehkä olisi tullut alun perin edes itse miettineeksi! Päätarkoitus kotitoimiston remontoimiseen on luoda työskentelyyn sopiva tila, jossa on mahdollisimman vähän muita kodin häiriötekijöitä, ja josta voit siirtyä työpäivän jälkeen viettämään vapaa-aikaa ja rentoutumaan perheesi kanssa kotisi muihin tiloihin.