Nykytaide

Nykytaide tarkoittaa kirjaimellisesti nykyistä taidetta, eli aikakautemme taidetta. Se on periaatteessa modernia taidetta, mutta sanana vain huomattavammin laajempi. Nykytaide voikin periaatteessa tästä syystä olla mitä tahansa taidetta, joka on luotu nykyaikana. Usein se onkin huomattavasti vaikeampi lukuisempaa, kuin perinteinen taide, sillä nykytaide voi olla absurdia tai oikeastaan mitä tahansa. Usein nykytaiteessa avataankin täysin uusia näkökulmia ja tapoja. Siinä käytetään usein materiaaleja, tekotapoja ja aiheita, joita ei olla aiemmin nähty. Tämän takia nykytaiteen luominen onkin erittäin haastavaa, sillä suureksi taiteilijanimeksi pääsemiseen vaaditaan jonkin aivan uuden asian keksimistä. Joka kerta taiteen tulisi olla jotenkin poikkeavaa ja sisältää täysin uusia ideoita taiteesta.

Nykytaiteella ei ollut kuitenkaan helppo tie arvostukseen ja ensimmäisiä nykytaiteen tekijöitä pilkattiin ja arvosteltiin huomattavasti. Nimenomaan performanssitaide oli aluksi hyvinkin huvittava ja pilkkaa aiheuttava taiteenlaji. Ajan kautta sekin kuitenkin pääsi vaikeuksista huolimatta yleisön suosioon. Performanssitaide alkoikin yleistyä Suomessa 1980-luvulla. Taide kuitenkin kehittyy jatkuvasti ja vaikeista nousuajoista huolimatta impressionistit ovat nykyään aikakautemme suosituimpia taitelijoita ja performanssitaide on tullut suureksi taidemuodoksi, jonka mukana on taas kehittynyt paljon alalajeja kuten stand up ja improvaatio.  Vaikka nykytaiteen erilaiset teokset kummastuttavat aina välillä jokaista, on se silti tähän mennessä kaikkein vapain taidemuoto. nykytaiteessa saakin ilmaista itseään juuri miten itse haluaa. Tämä tekeekin taiteesta vieläkin erityisempää.

Raide onkin sidoksissa elämätapaan, mitä sillä ajalla eletäänkin. Nykytaide kertookin siitä todella hyvin, nimittäin se kertoo hyvinkin absurdilla tavalla nykymaailman muutoksista. Nykymaailma onkin hyvin hetkinen, muuttuva ja erilainen. Elämme nykyään aikakautta, jossa jokainen saa olla oma itsensä ja vähemmistöjen oikeuksista puhutaan. Tämä kuvaakin nykytaidetta, nimittäin usein taide on tapa ilmaista itseään ja ympärillä tapahtuvia asioita. Tietenkin, kuten kaikessa muussakin, niin taiteessakin on muoti ilmiöitä ja trendejä, jotka kuitenkin ohjaavat taidetta eteenpäin. Nykytaide onkin saanut aikakautemme mukaan hyvinkin laajan muodon ja nykyään taiteeksi lasketaan melkein mitä tahansa. Myös jo pitkään taidepaikkaansa hakeneet valokuva, video, ja mediataide ovat ruvenneet saamaan paikkaansa taiteen maailmassa, jolloin valokuvat ja elokuvat lasketaan nykyään taiteeksi.

Nykytaide sisutuksessa

taiteesta tulee iso osa kodinsisustusta

Nykyään taide onkin suurena osana kotien sisustusta, se saa kodin tuntumaan juuri omalta ja luo kotiin hieman persoonallisuutta. Se onkin nykyään suurena osana sisustusta ja luokin usein sisustukseen lisää syvyyttä ja väriä. Nykytaide onkin helppo yhdistää sisustukseen, nimittäin osa suunnittelijoiden huonekaluista jo täyttää nykytaiteen kriteerit. Nykytaidetta voikin hankkia kotiinsa itselleen sopivalla tavalla ja budjetilla. Nykytaidetta onkin mahdollista hankkia parinkympin grafiikoilla tai sitten jopa tuhansia maksavalla arvostetun taiteilijan luomuksella. Sisustustaide on kuitenkin usein kaikkein helpoin tapa hankkia taidetta omalle seinälle. Sisustustaide on usein huomattavasti oikeaa taidetta edullisempaa ja sitä saa huomattavasti vavattomammin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että taiteen tuomisella sisustukseen haetaan uniikkia kuvaa, joten sisustustaitteenkin tulisi olla uniikkia. Kannattaa siis välttääkin ostamasta sellaisia tauluja, joita myydään monia kappaleita vaan tehdä sisutusliikkeiden ainutkertaiset löydöt. Netistä on myös mahdollista ostaa uniikkia taidetta, joka myydään nimettömänä edullisesti.

Tietenkin, jos on oikeasti taiteesta kiinnostunut ja haluaa sisustaa kotinsa taiteella, niin kannattaa suoraan marssia paikallisiin taidegallerioihin. Taidegallerioista saakin hankittua oikean taiteilijan teoksia, niissä myös ostat teoksen suoraan taiteilijalta. Tällöin ostoksen hinta menee täysin taiteilijan työn tukemiselle. Useat artistit pitävät myös yllä omaa nettikauppaansa, jolloin taiteen saa hankittua vieläkin helpommin. Tapoja sisustaa kotinsa taiteella onkin monia, joten jokainen voi itse päättää millä tavalla haluaa sen itse tehdä.