Säästä rahaa keittiöremontissa pakettiratkaisuilla

Keittiön remontointi voi tuntua ensi alkuun kalliilta suunnitelmalta, mutta tekemällä osan työstä itse ja valitsemalla sen lisäksi sopivat ja edulliset ratkaisut keittiöösi voit säästää remontissa pitkän pennin. Monesti keittiön kaapisto ja kaappeja yhdistävät ratkaisut muodostavat melko suuren prosentuaalisen osuuden koko keittiön remontointikustannuksista. Kaapistojen ja pintojen valinta ja työn oikeanlainen lopputulos on usein se viimeinen silaus, joka erottaa keskinkertaisen remontoinnin täysin uskomattomasta lopputuloksesta.

Keittiön kaappien suunnittelu alkaa kaapistojen runkojen valinnasta. Rungolla on kaappien ovien ohella suuri merkitys siinä, miten onnistuneelta saavutettu lopputulos vaikuttaa. Suunnittelu kannattaa aloittaa ensimmäiseksi juuri kaappien rungoista ja sokkeleista. Runkoja on ollut saatavilla perinteisesti lähinnä valkoisina, mutta nykyään runkovalikoimissa on runsaasti erilaisia värivaihtoja ja malleja jokaiselle tyylille sopien. Nykyään trendinä on myös integroida keittiön kodinkoneet ja jääkaappi kaapistojen sisään.

Mitoitettu vai itse koottava pakettiversio

Keittiön sanotaan olevan kodin sydän. Keittiön kaappeja ja pintoja valitessa on täysin mahdollista saada aikaan sekä todella korkealaatuinen lopputulos saamalla samaan aikaan myös säästöjä kokonaisbudjettiin. Tavalliset kaapistojen pakettiratkaisut ovat kehittyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana merkittävästi. Keittiötä uudistavat amatööriremontoijan tulee tietää muutama ero itse koottavien pakettiratkaisujen ja kalliimpien mitoitettujen kaapistoratkaisujen välillä. Ellei arkkitehti tai asiakas ole erikseen muuten valinnut, jopa kaikkein korkealaatuisimmat kaapistot muodostuvat kuitulevystä kootusta yksiköstä, joka on listoitettu, jossa on pinnoitetut tai polyuretaanista valmistetut astiakaapit, koristekahvat, sulkemista pehmentävät mekanismit sekä tyylikäs pöytäpinta, joka on tyypillisesti puuta, luonnonkiveä tai tekokiveä. Tekokivi tehdään marmori- tai graniittirouheesta yhdistettynä erityiseen polyesterihartsiin, josta valetaan tasoja ja penkinpäällisiä. Myös itse koottavat sarjavalmisteiset pakettikaapistot tehdään samalla tavalla kuitupuusta. Ainoana erona on se, että moduulimittaisten kaapistojen ansiosta valmistajat voivat tuottaa niitä sarjatuotantoa. Kun paketteja valmistetaan tietyillä nimellismitoilla erikseen tehtävän mitoituksen sijasta, pakettien hinnat pystytään pitämään edullisempina.

Moduulikokojen käyttäminen avainasemassa

Puusepänteollisuudessa työskennellään yleensä 300 mm puutavarapituuksilla, joten sarjavalmistettavat tuoteyksiköt tulevat yleensä 300 mm kerrannaisina, eli yksiköiden pituudet ovat 300 mm, 600 mm, 900 mm ja niin edelleen. Jos käytät valmiita pakettivaihtoehtoja, varmista että keittiötilasi soveltuu näillä pituusyksiköille. Ole asiassa huolellinen, sillä tästä riippuu keittiön sujuva ja tehokas käyttö. Jätä seinien väliin noin 10–15 mm rako, että sinulle jää tilaa liitäntäkappaleille ja sovittamista varten. On olemassa useita tunnettuja yrityksiä, jotka tarjoavat laadukkaita itsekoottavia pakettikaapistoja. He antavat tuotteilleen takuun, jos ne vioittuvat oikeanlaisesta asennuksesta huolimatta. Nämä tulevat yleensä huomattavasti halvemmiksi kuin mitoitetut kaapiston asentaminen. Jos olet kätevä käsistäsi ja haluat säästää vielä enemmän rahaa, voit tehdä koko kaapistoasennuksen itse, mutta siinä tapauksessa sinulla pitää olla kokemusta ja varmuutta tekemisestäsi. Kaapiston kokoaminen kokonaan itse voi olla mutkikasta. Jos palkkaat avuksesi puusepän kiinteällä tuntipalkalla, säästät yhä rahaa verrattuna kokonaisen mitoitetun keittiön asennukseen.

Moduulikokojen käyttäminen avainasemassa

Yhteenveto

Keittiö on kodin sydän, ja jos saat sen näyttämään hyvältä edullisesti, hyvä niin. Jos olet suunnittelemassa keittiön remontointia, käytä aikaa erilaisten sarjavalmisteisten kaapistojen tarjonnan tutkimiseen ja mieti, millainen ratkaisu olisi optimaalinen juuri sinun keittiöösi omia tarpeitasi ja tilaa varten. Valitse sinua miellyttävä tyyli ja väriteema ja yritä saada hankittua koko kaapisto ja vaadittavat liittämistarvikkeet ja tasot samalta myyjältä. Tällä tavoin saat pidettyä hankinnat paremmin hallinnassasi ja sinun on helpompi tilata mahdollisesti tarvittavia lisätarvikkeita. Jos sinulla on säästöpossussasi hieman ylimääräistä rahaa, asenna kaapistojen päälle tyylikäs kivitaso saadaksesi lopputuloksen näyttämään erityisen hyvältä.