Sisusta kotisi kasveilla

Sisusta kotisi kasveilla

Kasveilla kodin koristaminen, tai niin kutsuttu ”vihersisustaminen” antaa rajattomat mahdollisuudet kodin tai yksittäisten huoneiden sisustamiseen. Kasveja voidaan käyttää jakamassa tilaa tai huoneita, varjostamassa, verhoamassa, luomassa tunnelmaa tai jopa taiteena. Tilan jakaminen kasveilla onnistuu usealla eri tavalla. Ruukkukasveja voi asettaa esimerkiksi penkin tai matalan hyllykön päälle. Kattokoukuista voi ripustaa amppeleita, joihin asettaa roikkuvia kasveja. Maahan asti ulottuvilla kasveilla tai eri tasoihin asetetuilla amppeleilla saa jo itsessään tilanjakoefektin, tai sitten niillä voi vahvistaa penkillä tai ruukkukasveilla luotua efektiä. Myös suuret kasvit suoraan lattialle ruukkuihin asetettuina antavat seinämäistä tunnelmaa. Ikkunalaudalla kasvit antavat näkösuojaa, tuoden samalla tilaan omanlaista tunnelmaansa. Myös amppeleilla saa verhottua ikkunaa. Korkeita kasveja saa tuettua helposti rautalangalla tai erilaisilla pensaiden oksilla. Näin saa köynnöksen kulkemaan, vaikka koko ikkunan läpi.

Väriä elämään ja omaan kotiin

Huonekasvien kanssa on mahdollisuus leikitellä väreillä, mutta monikaan ei ajattele esimerkiksi punalehtisiä kasveja. Värikkäät kasvit tarvitsevat paljon valoa tai niiden lehtien värihehku voi heikentyä. Jos suoraa valonlähdettä ei ole, voi käyttää apuna erilaisia kasvivaloja. Kasvivaloista on apua myös talven pimeinä aikoina. Myös yleislamput, jotka tuottavat sinistä säteilyä auttavat kasvien hoitamisessa. Kannattaa kuitenkin mahdollisuuksien mukaan sijoittaa pimeimpiin nurkkiin vain kasveja, jotka ovat sitkeämpiä ja selviytyvät sellaisessa tilassa.

Sisustuksessa kannattaa hyödyntää myös kukkasesonkeja. Kesällä ja keväällä maljakko on helppo täyttää luonnosta löytyvillä, kukkivilla kasveilla, syksyllä kotia voi koristaa kuivattamalla ja alkutalvesta panostetaan huonekasveissa muun muassa annansilmään, atsaleaan ja syklaameihin. Syksy on ruskan aikaa, ja kasvien kuivatuksella saa sopivan syksyistä tunnelmaa kotiin. Kuivettuaan kasvit eivät myöskään tarvitse enää hellää hoitoa. Kasvit tulee ripustaa kuivumaan alassuin yksitellen tai nipuissa. Esimerkiksi oksilla, heinillä tai siemenkotia kehittävillä kukanvarsilla saa tehtyä kauniita kuivattuja kimppuja. Metsästä voi kerätä koristeeksi myös käpyjä ja terhoja. Siemenkodat saa pysymään koossa hyvin suihkuttamalla niihin kevyen kerroksen hiuskiinnettä. Metallilankaa apuna käyttäen kävyistä ja oksista saa kieputettua esimerkiksi kranssin.

Eksoottisuutta huoneisiin saa esimerkiksi kanarianbanaanilla, tyräkillä, köynnösvehkalla tai lääkealoella. Myös uusilla, eri muotoisilla ja värisillä ruukuilla saa luotua uutta tunnelmaa kotiin. Entiset ruukut kannattaa aina säilyttää uusien kasviostosten varalle, tai jos esimerkiksi vuodenajan vaihtuessa haluaakin palata takaisin entisiin värisävyihin.

Sisusta kotisi kasveilla

Sisusta kotisi kasveilla

Vain vähän vaivaa

Jos kasvien kastelu unohtuu helposti, ja peukalo ei viherrä viikon jokaisena päivänä, on hyvä idea valita helppohoitoisia kasveja. Tämänlaisia viherkasveja ovat esimerkiksi mehikasvit, juorut ja piileat. Näitä kasveja pystyy myös leikkaamaan, jos muoto ei miellytä. Altakasteluruukuista ja suihkepulloista on myös apua kasvien kastelussa ja ilman kosteuden säilyttämisessä.

Amatsoninlilja, rönsylilja ja lehtikaktukset ovat varmoja valintoja aloittelijoille. Aloittelijan kannattaa alkuun keskittyä isompiin huonekasveihin. Isot kasvit ovat myös helpompia hoitaa kuin monta pientä. Mitä suurempi ruukku, sen enemmän multaa, ja sitä pidempään multa pysyy kosteana ja antaa ravintoa kasville. On myös hyvä tutkia, millaisen kasvualustan ja -paikan uusi kasvi tarvitsee. Palmulajeista helpoimpia ovat kultapalmu, pensaspalmu, kentiapalmu ja pikkutaateli. Palmujen multaa tarvitsee vaihtaa vain 3-5 vuoden välein, mutta kaupasta ostettaessa mullan laatu on usein huonompaa, joten se kannattaa mahdollisimman äkkiä vaihtaa paremmin vettä pitävään multaan. Jos multa pääsee kuivumaan, palmujen kärjet ja alalehdet muuttuvat ruskeaksi.

Helppohoitoisia huonekasveja ovat myös pistokkaat, joita ovat muun muassa lehtikaktukset, apostolinmiekka ja enkelinsiipibegonia. Pistokkaat kulkevat usein omistajalta toiselle, kuten myös kasvin hoito-ohjeet. Aloittelijan on siis hyvä etsiä esimerkiksi valmiiksi kukoistavasta kasvista tarjolla olevia alkuja. Lähipiiristä saadun kasvin alkuun voi liittyä myös arvokkaita muistoja ja tarinoita. Kotoisa sisustus syntyykin konkreettisten asioiden lisäksi hyvistä hetkistä.