Vanhan talon perusremontointi

Vanhojen puutalojen peruskorjaamiseen ostamisen jälkeen on useita erilaisia tapoja, mutta tärkeää on kunnioittaa ja säilyttää vanhan rakennuksen perusluonne. Vanhat puurakenteiset talot on tehty usein pääosin käsityötä, ja tällaisten rakennusten korjaamisessa tulee ottaa huomioon talon luonteen säilyminen, niin että vielä korjauksenkin jälkeen kyseessä on vanha talo, sillä vanhojen rakennusten arvo piilee juuri niiden iässä. Jos tällaisia esimerkiksi yli sata vuotta vanhoja taloja lähtee peruskorjaamaan nykyaikaisella uudisrakennustekniikalla, on suuri riski, että lopputulos muistuttaa vanhan korjatun talon sijasta 2000-luvun peruskorjattua taloa.

Perinteet kunniaan

Varsinaista mitään yhtä ja oikeaa korjaustapaa vanhoille rakennuksille ei ole, vaan parhaan keinon löytää yleensä selvittämällä, miten rakentaminen on aikoinaan hoidettu. Vanhan talon korjaaminen perinnerakentamisen keinoja vaalien on pitkäaikainen prosessi, joka vaatii runsaasti monipuolisesti tietoja ja taitoja. Nykyaikainen nopeutta, helppoutta ja halpuutta tavoitteleva korjausrakentaminen ei yleensä ottaen sovellu vanhan rakennuksen peruskorjaamiseen.

Peruskorjaaminen kannattaa aloittaa teettämällä rakennuksesta ensin kuntoarvio asiantuntevalla kuntoarvioijalla. Kuntoarviossa luetellaan yleensä kaikki mahdolliset peruskorjauksen kohteet, mutta niistä kaikki eivät ole välttämättä tarpeellisia toteuttaa. Kuntoarvioinnin jälkeen on selvitettävä alueen rakennustarkastajan kanssa mahdolliset rakennus- tai toimenpideluvat remontin toteuttamiseksi. Mikäli edessä on pientä pintaremonttia suurempi urakka, tarvitaan yleensä jo vähintään toimenpidelupa.

Remontointisuunnitelma

Suuren remontin yhteydessä kannattaa palkata suunnitteluun avuksi asiantuntija. Toimenpiteitä suunnitellessa tulee myös miettiä, mitä asioita rakennuksessa haluaa todella säilyttää oman mieltymyksensä perusteella. Mikäli omat mieltymykset ja ajatukset ovat pahasti ristiriidassa asiantuntijan kanssa, kannattaa harkita asiantuntijan vaihtamista.

Vanhan kohteen peruskorjaamisessa kannattaa rajata remontointisuunnitelma mieluummin aluksi vain välttämättömiin korjauskohteisiin sen sijaan, että koko rakennusta lähtisi muuttamaan yhdellä kertaa. Kyseessä ei ole uudisrakentaminen, eikä rakennuksen arvokkaat ja tunnusomaiset elementit välttämättä säästy liian suuressa kertaremontissa. Jos rakennusta lähtee remontoimaan ja korjaamaan liikaa, sen alkuperäinen ilme kärsii, ja tämä voi aiheuttaa myös ongelmia budjetin ja ajankäytön kanssa.

Välttämättömiä ja ensisijaisia korjauskohteita on esimerkiksi vuotava katto, koska katon kunto on oleellinen asia koko rakennuksen kunnon kannalta. Jo ostovaiheessa kannattaa tosin selvittää mahdolliset kosteus- tai homeongelmat rakennuksessa. Yleensä vanhat rakennukset sijaitsevat kuivilla paikoilla, joita ei ole salaojitettu. Mikäli salaojitus ei ole välttämätöntä, sitä ei pidä rakentaa, mutta talon ympärillä olevaa maapintaa täytyy madaltaa, mikäli kivijalka ei ole näkyvissä. Sadevesien valumareitit on tehtävä talosta poispäin maanpintaa muotoilemalla.

Vanhan arvokkuuden säilyttäminen

Mikäli rakennus on seissyt paikallaan asuttavassa kunnossa kymmeniä tai jopa sata vuotta, siinä ei luultavasti kiireellistä korjattavaa, vaan se on perusratkaisuiltaan kunnossa. Talon perustuksissa oleva halkeama ei välttämättä tarvitse korjaustoimia, mikäli se elää vain vuodenaikojen mukaan, mutta se on korjattava, jos rako jatkaa suurentumistaan. Yksi yleisimpiä korjauskohteita vanhoissa rakennuksissa on muutamia vuosikymmeniä sitten rakennetut kylpyhuone- ja saunatilat, joiden märkätilat rakennettiin 1960–1970-luvuilla asentamalla seinärakenteeksi muovilla päällystettyä lastulevyä.

Vanhan rakennuksen ilmeen saa säilytettyä käyttämällä korjatessa talon omia muotoja, materiaaleja ja värejä käyttämällä perinteisiä työmenetelmiä. Muun muassa ovien, ikkunoiden ja listojen yksityiskohdat ovat yleensä luonteenomaisia talolle, ja niiden säilyttäminen on tärkeää. Maalipinnoista tulee erilaiset, jos ne maalataan pensselillä eikä telalla. Myös seinän pintalevyt täytyy hakata kiinni vasaralla ja nauloilla sähköisen ruuvivääntimen sijasta, mikäli pinnoille haluaa saada perinteisen ilmeen. Muutosten tekemistä helpompaa voi olla uuden lisääminen, mutta siinä kannattaa olla harkitsevainen. Hankalimpia muutoksia suunnitteluun tulee esimerkiksi silloin, kun taloon joudutaan lisäämään sähköt tai kylpyhuone, joita ei rakennusaikana ole osattu edes ajatella. Vanhaa taloa ei kannata myöskään lisäeristää, koska se ei ole taloudellisesti eikä talon historiallisen arvon kannalta kannattavaa.