Yleisiä virheitä kodin remontoinnissa

Vaikka saattaisi kuulostaa houkuttelevalta käsitellä vanhanaikaiseksi muuttunut olohuoneesi moukarilla ja puskutraktorilla, on kodin kunnostaminen ja viihtyvyyden palauttaminen runsaasti aikaa ja vaivaa vaativa prosessi. Jos esimerkiksi päätät repiä auki ja uudistaa koko kylpyhuoneesi ja lisätä asuntoosi vaatehuoneen, se voi kyllä tuntua hyvältä idealta siihen asti, kun oletkin jo käyttänyt koko budjettisi lattialämmitykseen, uuteen kylpyammeeseen ja kalliisiin valaisimiin. Tärkeintä on keskittyä ja suunnitella remontointi huolellisesti. Tässä artikkelissa esitellään yleisimpiä virheitä, joita ihmiset tekevät suuren remontin aikana, varsinkin jos ajatellaan asunnon jälleenmyyntiarvoa.

Keskity suosituimpiin huoneisiin äläkä tuhlaa aikaasi vääriin asioihin

Ihmiset saattavat usein jättää vähimmälle huomiolle ne huoneet, jotka ovat itse asiassa koko kodin keskeisimmässä asemassa, kuten varsinkin keittiön tai olohuoneen. Näiden tilojen ensisijaistaminen on tärkeää. Erityisen tärkeää on, että käyttötilat kuten keittiö ja kylpyhuoneet ovat varmasti ajan tasalla, varsinkin kun mietitään asunnon jälleenmyyntiarvoa. Vasta kun nämä huoneet ovat arvoisessaan loistavassa kunnossa, on aika siirtyä vähemmän merkityksellisiin tiloihin, kuten vaikkapa makuuhuoneeseen tai työhuoneeseen.

Jos aiot sijoittaa merkittävästi rahaa kalliisiin tuotteisiin, niin kuin esimerkiksi keittiön kylmälaitteisiin tai kylpyhuoneen kalusteisiin, voit aina tasapainottaa budjettia valitsemalla hieman huokeampia tuotteita muihin tarkoituksiin. Mutta vältä tekemästä päinvastoin. Älä kuluta paljon rahaa kalliista materiaalista valmistettuun tehosteseinään ja säästä sitten asentamalla laminaattilattia alun perin aikomasi parketin sijasta. Mieti aina, mikä ratkaisu vaikuttaa eniten kotisi jälleenmyyntiarvoon. Se on kompromissien laatimista.

Muista huomioida kylpyhuoneet ja pihan maisemointi

Jos olet myymässä kotiasi lähitulevaisuudessa ja haluat kasvattaa sen myyntiarvoa, on erittäin tärkeää huolehtia siitä, että kotisi kylpyhuoneet ovat aina ajan tasalla. Remontin voi hoitaa erittäin yksinkertaisesti pelkästään vaihtamalla vanhentuneet kaakelit klassisiin kivimateriaaleihin tai vaihtamalla kylpyhuoneeseen uudet kauniit lamput. Koko kylpyhuonetta ei tarvitse uusia kerralla.

Myös talon piha-alueet on syytä pitää kunnossa, jos haluat saada kotisi myytyä parhaaseen hintaa. Kodin piha on eräänlainen esinäytös talon sisustukselle, se luo ensivaikutelman ja tunnelman, jonka olisi syytä olla tasapainossa talon sisustuksen kanssa. Pihalla pitäisi olla jonkinlainen kiintopiste katsottavaksi ikkunasta, riippumatta siitä missä huoneessa kulloinkin olet. Näin saadaan luotua mahdollisimman hyvä vuorovaikutus ulko- ja sisätilojen suhteen.

Käytä tarvittaessa ammattilaisten palveluita

On hieno ajatus käyttää erilaisia tyylejä ja aikakausia kodin sisustuksessa, mutta aina tulisi huomioida kodin alkuperäinen arkkitehtuuri ja luonteenomaisuus. Jos et ole varma mitä tehdä remontoitavalle tilalle, voit aina käyttää arkkitehdin tai suunnittelijan palveluita saadaksesi asiantuntijan mielipiteen. Arkkitehdin tai suunnittelijan hankkiminen mukaan tekee projektista sujuvamman ja auttaa sinua saamaan haluamasi lopputuloksen. Ammattilaiset voivat myös hoitaa huonekalujen ja käyttölaitteiden hankkimisen edullisemmin ja helpommin. Itse tehty remontti on kaunis ajatus, mutta sinun ei koskaan pitäisi ottaa liian isoa palaa purtavaksesi, kun kyseessä on koko kodin remontointi.

Toisinaan remonttia suunnittelevat ihmiset valitsevat urakoitsijan liian nopeasti. On parempi käyttää hieman aikaa ja viitseliäisyyttä asioiden selvittämiseen etukäteen ja kysellä suosituksia. On järkevää pyytää muutamia tarjouksia ja vertailla hintoja, että löydät parhaan sopimuksen omalle budjetillesi. Kannattaa myös kysellä urakoitsijan aiemmilta asiakkailta heidän mielipiteitään ja käydä katsomassa työn lopputuloksia paikan päällä.

Budjettia laatiessa kannattaa aina jättää hieman pelivaraa yllättäville kuluille. Tyypillisesti budjettiin on suotavaa jättää noin 15–20 prosenttia liikkumavaraa ylöspäin yllättäviä menoja varten. Mutta älä kerro liikkumavaraasi urakoitsijalle, vaan pidä kiinni ”tiukasta” budjetistasi. On hyvä olla varattuna hieman ylimääräistä, jos asiat menevät jostain syystä pieleen. Ja hyvin usein jotain yllättävää aina tuleekin vastaan remontin aikana.